Készen áll az IFRS 9 implementációra?

2016/09/29

Készen áll az IFRS 9 implementációra?

Ez volt a szeptember 20-21-én Londonban megrendezett CEFPRO – IFRS 9 Impairment & Implementation konferencia legfontosabb kérdése. De egyáltalán fontos ez a bankok számára? A válasz határozott IGEN.

Az IFRS 9 sztenderd implementációja nem csak a számviteli osztályoknak okoz fejfájást. Az üzleti hatása elkerülhetetlen, hiszen a legnagyobb tanácsadó cégek 25 - 50%-os növekedést várnak a bankok értékvesztésében, amely azonnali negatív hatást fog gyakorolni a bankok nyereségességére. A bevezetés kapcsán a bankoknak újra kell gondolniuk a kockázatkezelési módszereiket is, mivel az IFRS 9 szerinti értékvesztés kiszámítása megköveteli, hogy a bankok a várható jövőbeli veszteségeiket vizionálják meg (például a makroökonómiai változások hatásaival is számolva), ahelyett, hogy csak a portfóliók múltbeli viselkedése alapján következtessenek a jövőre, mint ahogyan eddig tették. Ez az újragondolás nagy projektet kíván (11 - 25 FTE), amelynek választ kell adnia a minősítés, irányítás, folyamatvezérlés és IT bevezetés kihívásaira. A bankok véleménye szerint valószínűleg stratégiai-, de legjobb esetben is taktikai (jelentős) fejlesztéseket kell végrehajtaniuk az IT rendszereikben. Ezen változások összköltsége a legnagyobb bankok várakozása szerint elérheti a 30 millió fontot. És mindezt 2018. január 1-ig végre kell hajtani. Ez valóban kihívás.

Szerencsére a kihívással a bankoknak nem kell egyedül szembenézniük! A kiváló előadók sorában mi is tartottunk egy előadást az IFRS 9 bevezetés IT kihívásairól. Ebben az előadásban bemutattuk az IFRS 9 implementáció néhány olyan területét, ahol a bankok “kész megoldást” használhatnak az IT implementáció elősegítésére, amivel értékes időt nyerhetnek a projektben, és a legnehezebb modellezési problémák közül néhányat meg tudnak oldani. Mik ezek a területek? A válaszhoz nézze meg az IFRS koncepciónkat:

MoonSol IFRS megoldás