PSD2 modul fejlesztése és szakmai workshop

2017/10/06

PSD2 modul fejlesztése és szakmai workshop

2017 júniusában társaságunk egy magyar kereskedelmi bankkal közös fejlesztésbe kezdett, amelynek célja a 2366/2015-ös PSD2 direktíva hatályba lépéséhez kapcsolódó legizgalmasabb kihívás megoldása, az un. Open API-k kialakítása. A modul a PSD2 direktíva és a kapcsolódó szabályozástechnikai sztenderd előírásainak megfelelően képes a FinTech szolgáltatóktól érkező fedezet-, egyenleg- és tranzakció történet lekérdezési, valamint megbízásos online átutalási megbízásokat kiszolgálni (ld. a PSD2 Direktíva 65., 66. és 67. cikkeit), és a megbízásokat a core banki rendszereknek átadni. A fejlesztés részeként dolgozunk egy olyan Android és iOS platformon elérhető mobilapplikáción is, amely az erős ügyfél-hitelesítés elvégzésére szolgál. A modult az Open Banking Standardnak (https://www.openbanking.org.uk/) megfelelően fejlesztjük, amely elismerten a PSD2 egyik legjobb adaptációja. A modul a legmodernebb technológiai sztenderdeket alkalmazza: TLS 1.2, X .509, OAuth 2.0, OpenID Connect 1.0, RESTFul, ISO 20022. A fejlesztések első fázisát 2018. januárig tervezzük lezárni, amely tartalmazza az erős ügyfél-hitelesítéssel végrehajtható megbízásokat. A fejlesztés következő fázisában valósítjuk olyan tranzakciók kezelését (pl. kisösszegű fizetések), amelyek esetében nincs szükség erős ügyfél hitelesítésre.

A megvalósítás során szem előtt tartottuk azt, hogy egy olyan időtálló megoldást hozzunk létre, ami az eljövendő technológiák és üzleti modellek kiszolgálására is alkalmas legyen. A fent leírt alapszintű megbízások kezelése mellett igény szerint további szolgáltatások kiajánlása is lehetséges, illetve a PSD2 által előírt minimális, netbanki hozzáférés szintű kiszolgálás biztosításán felül akár azonnali érvényesítés is lehetséges, kihasználva a megoldásba épített számlavezetési funkciókat, amiket egy core rendszer színvonalán képes végrehajtani. Ezt a funkciót kombinálva a 24/7/365 működéssel a rendszer képes az azonnali fizetési rendszer (AZUR vagy egyéb) követelményeinek való megfelelésre is.

Társaságunk az elkészült fejlesztéseket október 6-án a Kempinski Hotel Corvinusban tartott szakmai workshop –on mutatta be banki ügyfeleink részére. A szakmai workshop prezentációja itt elérhető.